De kunst van het druiventelen
Bemesting
Voor de voeding (in de volksmond ook bemesting genoemd) van onze druivelaars gaan we niet zomaar te werk…
Ontleding
Allereerst is er een volledige grondontleding van de verschillende afdelingen van het serrecomplex. Hiervoor sturen we jaarlijks de genomen grondstalen op naar een gespecialiseerd labo.
Advies
Per grondstaal worden de resultaten besproken met een deskundige, die dan ook professioneel bemestingsadvies voorstelt.
Gepaste voeding
Elk compartiment krijgt hierdoor de nodige voedingsstoffen door middel van organisch en plantaardige bemesting. Zo wordt er op een ecologische & verantwoorde manier omgegaan met de voedingsbodem in onze serres.
Snoeien
Het snoeien kan gebeuren vanaf half december tot eind februari. Vanaf maart komt de sapstroom op gang: als we dan nog snoeien zal uit elke wonde het opstuwende sap druipen. Dit noemt men in het vakjargon ‘bloeden’ en moet je dus vermijden. Je mag nooit snoeien wanneer het in de serre vriest: de kleine wonden zullen niet opdrogen en kunnen invriezen waardoor het oog verloren gaat. We snoeien op twee ogen zoals bijvoorbeeld bij rozelaars.
Ontdubbelen
In maart-april komen twee scheuten aan elk spoor. Een spoor is een zijrank van de bomen. We kiezen de beste scheut op basis van grootte en beginnende vruchtzetting. De andere nemen we weg. Dit vraagt veel ervaring en is delicaat werk.
Aanbinden
Elke plant of boom heeft de neiging om naar het licht te groeien. Dit is ook zo met de druivelaar. Maar omdat we voor onze druiven steeds de goede helling moeten hebben bij het rijpen, moeten we de takken vastmaken aan onze constructie: de gebinten waartussen ijzerdraad gespannen is. Vroeger werd dit met bies gedaan (soort nat riet), nu doen we het met wasknijpers.
De scheuten worden op voldoende afstand van elkaar gelegd om goed te kunnen uitgroeien, zodat elk blad voldoende licht krijgt. Het zijn namelijk de bladeren die voor de groei van de druivelaar en de druiven zorgen.
Knippen, uitdunnen en korrelen
Het uitdunnen van de druiven is een heel arbeidsintensief werk. Uit elke tros worden alle kleine druifjes weggeknipt: zo krijgen de andere druiven meer plaats om te groeien. Dit doen we als de druiven de grootte van een erwt hebben.
Hiervoor gebruiken we kleine schaartjes met een lange en scherpe punt. Het is oppassen dat je de andere druiven niet kwetst: als je met je schaartje een andere druif kwetst (één die dik genoeg is om in de tros te laten) dan kan die bij het verdere rijpen van de tros gaan barsten.
Scheuten verwijderen
Elke plant geeft scheutjes. Dit is ook zo bij de druivelaar. Het verwijderen van deze scheuten – ook dieven genaamd – dient regelmatig te gebeuren omdat deze jonge scheutjes teveel sap opnemen. Dit sap is nodig voor de druiventros om verder uit te bouwen tot een mooie rijpe tros.
Oogsten
De oogst gebeurt stelselmatig volgens de verkoop. De druiven worden niet zoals appels en peren gestockeerd in frigo’s, maar dagvers geplukt. Elke tros wordt gecontroleerd en de gebarste druiven, niet gekleurde, of kleine achterblijvers worden weggeknipt.
Alles wordt in houten kistjes gesneden, en zo vertrekken wij ermee naar de markten en onze winkel.
Bestrijding van ziektes met de natuurlijke vijand
In samenwerking met een biologische firma bestrijden we ziekteverwekkers. Gedurende het hele seizoen worden de druivelaars gecontroleerd, zowel door ons als door de werknemers van de biologische firma. Aan de hand van de gevonden aantasting, wordt de juiste biologische vijand ingezet.
Het inzetten van de biologische vijand gebeurt manueel en enkel op de plaatsen waar een aantasting werd aangetroffen. De grootste vijand van de druiventeelt is de rode spin: men noemt dit spint of bij ons in de volksmond griese. Het is een spin (of mijt) die vreet aan de bladeren. Het bladmoes wordt weggezogen met als gevolg dat het blad rood verkleurd en afvalt. Deze bestrijden wij met Californicus en phytoseiulus.
Winterklaar maken van de serres
Na de oogst is het noodzakelijk dat de druivenlaar tot rust kan komen. De bladeren verkleuren en gaan stillaan afvallen. Maar doordat de druivelaar onder glas staat en er geen wind is in de serres, vallen de bladeren minder makkelijk. De bladeren worden manueel geplukt om de druivelaar in winterrust te laten gaan.
Onderhoud aan serres en gebouwen
In de winter worden de verwarmingsbuizen geschilderd of geolied. Om de 2 jaar wordt het hele glazen dak van het bedrijf gereinigd: het glas wordt ontdaan van het mos en de algen die zich op de ruiten vastzetten. Dit wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde firma. Herstelwerken, zoals het vervangen van kapotte ruiten, wordt door Filip en Koen zelf gedaan.
Thuis- & markverkoop
De verkoop gebeurt in onze winkel, alsook op een aantal wekelijkse markten. U kan zelf genieten van onze druiven, of uw gasten een gezond dessertje voorschotelen. Ook kan je bij ons terecht voor originele geschenkverpakkingen.